Text bergerak

Untuk Pelawat Baru, Sila ke Facebook Ustazah Ani untuk membincang sekiranya tiada maklumbalas di ruangan Blog ini Terima Kasih.

Tuesday, 6 November 2012

ANTARA SABAR DAN MENGELUH


BY USTAZAH ANI


Assalamualaikum sahabat yang dikasihi, ustazah doakan semuanya berada di dalam keadaan yang sungguh tenang dan sentiasa bersyukur kepada Allah s.w.t. Hari ini izinkan ustazah menulis sedikit perkongsian ilmu berkenaan dengan sabar. Setiap dari kita sering kali akan berhadapan dengan pelbagai bentuk ujian. Tidak ada seorang manusia pun melainkan dia akan berhadapan dengan ujian. Ini kerana dunia ini adalah medan air mata dan ada pelbagai derita dan kesusahan. Dunia bukan target kita yang sebenar-benarnya. Ada lagi tempat yang lebih utama untuk kita targetkan dan fokuskan. Kalau derita, sedih, sakit, gagal dan kecewa di dunia itu adalah hanya sementara yang mana AKHIRAT ialah tempat tujuan utama kita. Kekadang kita tidak dapat memahami hakikat ini sehinggakan kita merasakan derita dan kesengsaran sementara ini adalah suatu bebanan yang tidak mampu kita pikul. Walhal nasib buruk yang akan dihadapi di akhirat adalah sesuatu yang tidak tertanggung oleh aqal dan jasad. Biarlah sakit, derita, kecewa, gagal dan apa saja istilah ‘kesusahan’ itu terjadi di dunia sedangkan balasan yang tidak di duga dan tidak terjangkau oleh aqal, telinga, mata dan hati dapat kita rasakan di Akhirat. Kebahagiaan yang haqiqi itulah idaman kita. Syurga itu sangat mahal maka ‘bayaran’nya juga mahal.
Bagaimana harus kita ‘bayar’ nilai syurga??? Adakah dengan amalan yang banyak?? Solat yang menyebabkan kita tidak tidur??? Sedekah yang berjuta-juta??? Mengerjakan Haji dan Umrah setiap tahun???zikir yang tidak kenal siang dan malam??? Bacaan al Quran yang bagus taranumnya , tajwidnya dan harakatnya????...Nilai syurga itu terletak kepada REDHA ALLAH SWT. Sebanyak mana pun amalan kita jika tidak mendapat redha Allah, janganlah berangan-angan menjejakki taman-tamanNya yang Mulia dan indah. Baru taman ye belum SYURGA lagi...( Ya Allah bantulah kami perbaiki ingatan kami padaMu, syukur kami padaMu dan Bantulah kami perbaiki amalan kami padaMu)..amin~~
Kisah ini boleh memberi inspirasi kepada kita yang kekadang hilang arah apabila di timpa dengan ujian Allah swt yang mengkehendaki kita dinaikkan derajat disisiNya, penghapusan dosa dan di berikan pahala. Ada orang diuji dan dia tidak mendapat apa-apa dari ujian itu malah mendapat azab dan laknat Allah. Malah ada segelintir manusia yang diuji Allah swt, namun tenang dan redha serta berSYUKUR kepada Allah Taala. Allah Taala itu sudah tahu kita siapa untuk di uji. Namun ujian ini adalah untuk menunjukkan Allah Taala itu adil kerana Allah Taala tidak menghisab kita dari ilmuNya tetapi ALLah menghisab kita dengan amalan kita sebagai bukti. Insya Allah

Pada zaman dahulu ada seorang yang bernama Abul Hassan yang pergi haji di Baitul Haram. Diwaktu tawaf tiba-tiba ia melihat seorang wanita yang bersinar dan berseri wajahnya. “Demi Allah, belum pernah aku melihat wajah secantik dan secerah wanita itu,tidak lain kerana itu pasti kerana tidak pernah risau dan bersedih hati.”
 Tiba-tiba wanita itu mendengar ucapan Abul Hassan lalu ia bertanya, “Apakah katamu hai saudaraku ? Demi Allah aku tetap terbelenggu oleh perasaan dukacita dan luka hati kerana risau, dan seorang pun yang menyekutuinya aku dalam hal ini.”
 Abu Hassan bertanya, “Bagaimana hal yang merisaukanmu ?” Wanita itu menjawab, “Pada suatu hari ketika suamiku sedang menyembelih kambing korban, dan pada aku mempunyai dua orang anak yang sudah boleh bermain dan yang satu masih menyusu, dan ketika aku bangun untuk membuat makanan, tiba-tiba anakku yang agak besar berkata pada adiknya, “Hai adikku, sukakah aku tunjukkan padamu bagaimana ayah menyembelih kambing ?” Jawab adiknya, “Baiklah kalau begitu ?” Lalu disuruh adiknya baring dan disembelihkannya leher adiknya itu. Kemudian dia merasa ketakutan setelah melihat darah memancut keluar dan lari ke bukit yang mana di sana ia dimakan oleh serigala, lalu ayahnya pergi mencari anaknya itu sehingga mati kehausan dan ketika aku letakkan bayiku untuk keluar mencari suamiku, tiba-tiba bayiku merangkak menuju ke periuk yang berisi air panas, ditariknya periuk tersebut dan tumpahlah air panas terkena ke badannya habis melecur kulit badannya. Berita ini terdengar kepada anakku yang telah berkahwin dan tinggal di daerah lain, maka ia jatuh pengsan hingga sampai menuju ajalnya. Dan kini aku tinggal sebatang kara di antara mereka semua.”
 Lalu Abul Hassan bertanya, “Bagaimanakah kesabaranmu menghadapi semua musibah yang sangat hebat itu ?” Wanita itu menjawab, “Tiada seorang pun yang dapat membedakan antara sabar dengan mengeluh melainkan ia menemukan di antara keduanya ada jalan yang berbeda. Adapun sabar dengan memperbaiki yang lahir, maka hal itu baik dan terpuji akibatnya. Dan adapun mengeluh, maka orangnya tidak mendapat ganti yakni sia-sia belaka.”
Insya Allah Taala
 Demikianlah cerita di atas, satu cerita yang dapat dijadikan tauladan di mana kesabaran sangat digalakkan oleh agama dan harus dimiliki oleh setiap orang yang mengaku beriman kepada Allah dalam setiap terkena musibah dan dugaan dari Allah.
 Kerana itu Rasulullh saw bersabda dalam firman Allah dalam sebuah hadith Qudsi,:” Tidak ada balasan bagi hamba-Ku yang Mukmin, jika Aku ambil kekasihnya dari ahli dunia kemudian ia sabar, melainkan syurga baginya.”
 Begitu juga mengeluh. Perbuatan ini sangat dikutuk oleh agama dan hukumnya haram. Kerana itu Rasulullh saw bersabda,:” Tiga macam daripada tanda kekafiran terhadap Allah, merobek baju, mengeluh dan menghina nasab orang.” Dan sabdanya pula, ” Mengeluh itu termasuk kebiasaan Jahiliyyah, dan orang yang mengeluh, jika ia mati sebelum taubat, maka Allah akan memotongnya bagi pakaian dari wap api neraka.” (Riwayat oleh Imam Majah) Semoga kita dijadikan sebagai hamba Tuhan yang sabar dalam menghadapi segala musiba
Sebarkan (silakan share) , Itu DAKWAH anda dan pahala anda. Amin~~~

No comments:

Post a Comment