Text bergerak

Untuk Pelawat Baru, Sila ke Facebook Ustazah Ani untuk membincang sekiranya tiada maklumbalas di ruangan Blog ini Terima Kasih.

Thursday, 27 December 2012

Hamba Allah ..

USTAZAH ANI~~~


" Sesiapa yang menyerahkan dirinya kepada Allah Taala, sedang dia orang yang berbuat kebaikan, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada tali yang kuat/kokoh. Dan hanya kepada Allahlah kesudahan segala urusan.

(Luqman:22)

Ketika Allah memberi anugerah kepada kita berupa masuknya cahaya ke dalam hati, dan memulai berjalan menuju kepadaNya, kita akan mendapati rintangan yang sulit untuk dekat kepadaNya. Namun dalam hal ini tidak ada cara lain yang bisa kita lakukan kecuali melampauinya, jika kita ingin melanjutkan perjalanan.

Rintangan tersebut adalah nafsu beserta watak yang senang bersantai/rehat, tidak suka menunaikan tugas, serta bersemangat untuk memnuhi keinginan syahwat, dan menunaikan semua perintah Allah, kemudian mewajibkan diri untuk jujur dan ikhlas dalam melakukan berbagai amal ibadah.

Dengan demikian jalan untuk menuju kepada Allah adalah dengan melakukan tiga perkara iaitu:

Pertama: Hubungan dengan Allah Taala, serah diri sepenuhnya kepada Allah, jangan ragu-ragu.

Kedua: Hubungan dengan sesama manusia. Kebajikkan dan interaksi yang baik sesama makhluk.

Ketiga: Hubungan dengan jiwa. Selalu berhati-hati terhadapnya dan melawannya dengan selalu mentaati Allah, kejujuran, keikhlasan dan kesabaran.

Al-Quran sendiri telah mengabungkan ketiga-tiga elemen ini di dalam surah Yusof: 90 yang bermaksud : 


" Sesungguhnya siapa yang bertakwa dan bersabar, maka seseungguhnta Allah tidak menyia-nyiakan pahala orang-orang yang berbuat baik.


Selain dari itu di dalam ayat 127-128 surah an Naml yang berbunyi: 


" Bersabarlah (hai Muhammad) dan tiadalah kesabaranmu itu melainkan dengan pertolongan Allah dan janganlah kamu bersedih hati terhadap (kekafiran) mereka dan janganlah kamu bersempit dada terhadap apa yang mereka tipu dayakan. Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa dan orang-orang yang berbuat kebaikkan.


Dengan izin Allah dan pertolongan dariNya dapat meyampaikan kita kepada Allah dengan melaksanakan impian kita untuk dekat kepada Allah Taala. Yang penting hubungan dengan Allah, sesama manusia dan hubungan jiwa agar sabar, ikhlas dan berhati-hati. 

Semoga kita mendapat kekuatan dari Allah.

Ameen

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA~~