Text bergerak

Untuk Pelawat Baru, Sila ke Facebook Ustazah Ani untuk membincang sekiranya tiada maklumbalas di ruangan Blog ini Terima Kasih.

Tuesday, 19 March 2013

HUKUM MENGABUNG DUA WAKTU SOLAT

USTAZAH ANI~~

Dalam kesibukan kadangkala ada antara kita yang lalai atau sengaja mengabungkan waktu sembahyang zuhur dengan asar (sembahyang di akhir waktu zuhur dan diikuti sembahyang asar sebaik sahaja masuk waktunya). 
Renungkan hadis Rasulullah SAW di bawah yang menghalang perbuatantersebut. 

Saad bin Abi Waqas bertanya Rasulullah SAW mengenai orang yang melalaikan sembahyangnya maka jawab baginda, "Iaitu mengakhirkan waktu sembahyangnya dari waktu asalnya hingga sampai waktu sembahyang lain. Mereka telah mensia-siakan dan melewatkan waktu sembahyangnya, maka mereka diancam dengan neraka wail". Ibn Abbas dan Said bin Al-Musaiyib turut mentafsirkan hadis di atas, "Iaitu orang yang melengah-lengahkan sembahyang mereka sehingga sampai kepada waktu sembahyang lain, maka bagi pelakunya jika mereka tidak bertaubat Allah menjanjikan mereka neraka jahanam tempat kembalinya". 

Dalam hadis yang lain Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa yang mengumpulkan dua sembahyang tanpa ada halangan, maka sesungguhnya dia telah memasuki pintu besar dari pintu dosa-dosa besar". (Riwayat Al-Hakim) SEKSA NERAKA BUKAN KEPALANG Mereka yang meninggalkan sembahyang akan menerima seksa di dunia dan di alam kubur tidak terlepas daripada tiga seksaan.


Tiga jenis seksa di dalam kubur ialah:-

1) Kubur akan menghimpit-himpit serapat yang mungkin sehingga berselisih tulang-tulang dada; 
2) Dinyalakan api di dalam kuburnya dan api itu akan membelit dan membakar tubuhnya siang dan malam tiada henti-henti; dan 
3) Akan muncul seekor ular yang bernama "Sujaul Aqra" dan ular itu berkata,"Allah menyuruh aku membelasah engkau kerana engkau mensia-siakan sembahyang Subuh." Ia dipukul dari waktu Subuh hingga naik matahari, kemudian dipukul dan dihentak hingga terjunam ke perut bumi kerana meninggalkan sembahyang Zuhur. Kemudian dipukul lagi kerana meninggalkan sembahyang Asar, begitulahseterusnya dari Asar ke Maghrib, dari Maghrib ke waktu Isyak dan seterusnya hingga ke waktu Subuh semula.

Demikianlah berterusan seksaan oleh Sajaul Aqra hinggalah hari Kiamat. 


CUAI SOLAT LIMA WAKTU Di dalam neraka Jahanam terdapat wadi (lembah) yang didalamnya adala ular-ular bersaiz sebesar tengkuk unta dan panjangnya sebulan perjalanan. Kerjanya tiada lain selain mengigit orang-orang yang tidak menunaikan sembahyang semasa hidup mereka. Bisa ular itu pula menggelegak di dalam badan mereka selama 70 tahun sehingga luruh seluruh daging badan mereka. 

Kemudian tubuh mereka kembali pulih lalu digigit lagi dan begitulah seterusnya. Renungilah, betapa seksaan yang disediakan itu bukan kepalang sakit, pedih dan derita yang tiada hujungnya. Untuk mereka yang mahu mengambil iktibar daripadanya, ia sudah cukup menggerunkan dan sudah tentu kita manusia yang kerdil ini tidak mampu menghadapinya. Untuk itu sepatutnya ia akan menyedarkan kita daripada terus alpa dengan dosa-dosa.

Dosa itu bermakna kemurkaan Allah dan murka Allah balasannya adalah seksa di neraka kelak. Selagi hayat masih dibadan, sebelum tiba masanya kita dijemput Allah,perbanyakkanlah taubat untuk dosa-dosa yang kita lakukan dan memperbanyakkan amal ibadah sebanyak-banyaknya dan banyak mengingati Allah. Semoga mati kita di dalam rahmat dan kasih sayang Allah SWT, dan diampunkan dosa kita.

Jangan berputus asa dengan rahmat Allah SWT. Walau sebanyak mana dosa yang kita lakukan, kalau bertaubat dengan bersungguh-sungguh, insyaallah akan diampunkan Allah, kerana Allah itu Maha Pengampun. Namun kalau dosa itu ada kaitan dengan manusia seperti menganiaya seseorang, mengumpat,menceroboh harta dan sebagainya, perlu meminta maaf daripada orang berkenaan di samping memohon keampunan Allah SWT. Mudah-mudahan demi untuk menghindarkan diri dari seksa Allah itu akan mendorong kita bersungguh-sungguh menbuat kebaikan dan menjauhi kemungkaran, malah berusaha mencegahnya

Monday, 18 March 2013

SOLAT HAJAT

USTAZAH ANI~~


Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum, 
Kita semua mempunyai hajat tertentu dan hanya Allah SWT yang layak dan berhak menunaikan hajat-hajat hamba2Nya. Maka dengan itu janganlah segan dan malas untuk memohon kpd Allah SWT hajat2hajat kita. Memohon dan berserah kpd Allah SWT adalah satu jalan tawakkal yang sangat baik dan tanda seseorang itu beriman dan bertaqwa kpd Allah SWT. 

Persoalan dari sahabat Group Izadora Md Jalal berkenaan cara-cara melakukan solat hajat cuba saya penuhi setakat kemampuan dan kebiasaan yang saya biasa lakukan semoga dapat membantu sahabat2 group MBS d sini. InsyaAllah

Sebenarnya Solat Hajat termasuk di dalam kategori solat sunat Mutlaq, iaitu ada waktu-waktu tertentu utk melaksanakannya. Pada sebelah siang waktu solat Hajat adalah selepas solat Sunat Dhuha atau ada pendapat mengatakan selepas  waktu Solat Fardu Zohor hingga sebelum masuk waktu solat Fardu Asar. Dan pada sebelah malam  pulak ialah selepas solat Fardu Maghrib hingga sebelum Subuh. Maka bolehlah dilakukan solat Hajat pada waktu-waktu ini.

Cara melakukannya ada belbagai-bagai cara. Antara yg biasa diamalkan ialah:

Sembahyang Sunat Hajat (1)

Sebaik-baik waktu sembahyang hajat adalah pada waktu tengah malam. Ini bersesuaian dengan Sabda Rasulullah saw apabila di soal oleh Abu Zar al-Ghiffari r.a. yang ertinya : “Solat malam yang manakah lebih afdal? Jawap baginda : “Di waktu separuh malam atau jauh malam, tetapi sayangnya amat sedikit yang melakukannya”. Cara Sembahyang sunat Hajat berikut di ambil dari riwayat Wuhaib bin Ward;
1. Lafaz Niat:

 Usolli Sunnatal Hajjati Rak'ataini  lillahi Taala

Erti Niat : Sahaja aku sembahyang sunat hajat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.
2. Takbiratul Ihram beserta niat.
3. Membaca Al Fatihah, ayat Kursi dalam rakaat pertama (1x / 3x/ 11x) dan Surah Al-Ikhlaas  ( 1x / 3x/ 11x) di dalam rakaat yang kedua.
4. Pada sujud yang terakhir hendaklah membaca tasbih sujud dan niat di dalam hati apa shj yg nk d hajatkan. (agak lama sdkt)

SEMBAHYANG SUNAT HAJAT (2)

* SAMA MACAM no 1-3..
4. sujud macam biasa (tiada niat)
5. duduk tahiyyat, baca tahiyyat akhir beri salam
6. Sujud kembali slps beri salam dan baca :
i. Subhanallah walhamdulillah walailaha illallah wallahu akbar 10x
ii. Rabbana Atina fiddun ya hasanah wafil akhiratihasanah waqina 'azabannar 10x
iii. Selawat ke atas Nabi 10x.
iv. Berdoa apa shj yg d hajati..blh doa dlm bahasa melayu atau apa2 bahsa krn solat sdh berakhir jd x timbul batal solat..

7. duduk tahiyyat akhir dan beri salam tanpa bc tahiyyat...
Wallahualam..marilah kita terus memohon pd Allah apa shj yg d hajati daripada kita menghamba kan diri pd manusia ...Allah itu lebih berhak dalam melaksanakan hajat kita..amalkan solat hajat selalu..utk ketenangn diri..insyaAllah