Text bergerak

Untuk Pelawat Baru, Sila ke Facebook Ustazah Ani untuk membincang sekiranya tiada maklumbalas di ruangan Blog ini Terima Kasih.

Saturday, 20 October 2012

Kuliah Bulanan - Kitab Feqah Bertempat di PERDA

Kuliah Bulanan - Kitab Feqah
Bertempat di PERDA
Tajuk - Fiqh Man Haj - ( Jilid 1)

    Pengalaman Ustazah yang tidak boleh dilupakan dengan staf-staf PERDA. Ustazah pernah menolak untuk mengajar disini. Akan tetapi semangat yang tinggi oleh staf-staf PERDA untuk mendapatkan ilmu agama yang mulia lagi suci, Ustazah pun akur disebabkan staf-staf PERDA memberikan semangat untuk menempuh jarak yang mana kediaman ustazah dengan pejabat PERDA dipisahkan oleh lautan, tetapi bukan halangan sebab ciptaan Allah S.W.T juga mendoakan kepada para pejuang agama Insyallah. 
    Dan Ustazah sangat berbesar hati untuk mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Pn. Yohana Puteh dan rakan-rakan yang tidak berputus asa untuk menyahut ilmu agama dan Ustazah mendoakan semoga menjadi dalam golongan wanita soleh....Amin,

    Gambar ini adalah untuk dijadikan kenangan ketika Ustazah menyampaikan kuliah bulanan bertajuk Dalil Sunnah..(kitab Feqah)

Salah seorang mengajukan soalan kepada Ustazah Ani

Tempat di mana Ustazah mengajar sebahagian daripada Staf-staf PERDA

Sentiasa memberi tumpuan adalah suatu adab dan tatasusila para Staf PERDA..Terima Kasih

       Ini sahaja untuk bulan ini, sila ikuti blog ini untuk mendapat isi-isi ceramah pada masa hadapan.
harap ini dapat memberi semangat kepada seluruh umat islam untuk menyintai Agama Islam dan IlmuNya...KEM PEMANTAPAN SOLAT

Ustazah Ani - klik link url untuk ke facebook   
https://www.facebook.com/hainas.ani
KEM PEMANTAPAN SOLAT
(SEK.MEN.TEKNIK TARP, PULAU PINANG)

BY : USTAZAH ANI

Program Ke-8 
RABU 17/10/2012 - 1 ZULHIJJAH 1433 
 
Assalamualaikum, kem solat ini sebenarnya diprogramkan untuk pelajar pelajar ting. 4 & 5, akan tetapi memandangkan bilangan pelajar yang ramai, akan menghilangkan fokus kepada topik perbincangan. Oleh itu, keputusan yang diambil oleh ketua panitia, ianya khas untuk ting.5 sahaja.

Gambar yang ditunjukan di bawah adalah perjalanan kem solat tersebut yang mengambil masa 3 jam.


Ketika memberi taklimat Kem Solat ( WUDHU' )

Pelajar-pelajar dari SMT. TARP, PULAU PINANG yang ceria dan bersemangat.
Ketua Panitia SMT, TARP, Ustazah Syukriah dan MC Majlis (jurugambar)
Seluruh pelajar Ting.5 khusyuk mendengar ceramah dari Ustazah Ani
Pratikal Ruku' yang dilakonkan oleh salah seorang pelajar dengan pendekatan yang lebih jelas
Praktikal Membetulkan kaki ketika solat berjemaah bagi lelaki ( budak-budak nie suka main2 dengan Ustazah )


Sekian, letihnya tidak terkira sehingga tamat kem ustazah balik terus tertidur. Penat bukan sebab pergerakan, tetapi suara lantang yang dilontarkan ketika ceramah menyebabkan keletihan yang teramat sangat ( pelajar sekolah menengah laaa katakan.... ).Walau bagaimanapun kepuasan tetap dirasai dan di doakan agar pelajar-pelajar ini dapat mengaplikasikan ilmu solat ini sehingga keakhir hayat mereka.

Assalamualaikum.

Salam Ustazah Ani

Friday, 19 October 2012

Pemanis Rasa/penenang Jiwa

Ustazah Ani - klik link url untuk ke facebook   
https://www.facebook.com/hainas.ani

Pemanis Rasa/penenang Jiwa

by Ustazah Ani on Saturday, January 14, 2012 at 6:42am ·
Assalamualaikum salam pagi Sabtu yang penuh ceria dan berbahagia ini, dah lama rasanya ustazah tdk postkan apa2 tazkirah utk perkongsian bersama. Marilah kita renungkan sedikit pemanis rasa, penyeri hari dan pelengkap hidup dengan sedikit ilmu Tauhid/aqidah.

Kebahagian bkn lah dtgnya dr duit yang banyak, anak yang ramai, harta yang banyak, pangkat yang besar, kereta mewah, isteri/suami yang cantik...namun kebahagian hati yang hakiki datangnya dari hati yang kenal siapa Tuhannya dan siapa dirinya. Kedudukkan kita sebagai HAMBA dan Allah sebagai Tuan/Tuhan/Pencipta, perlu kita sedari dan fahami.

Sifat hamba adalah FAKIR. Sebut shj fakir semua orang pastinya tahu, kalau dh fakir, maka pastinya dia tahu kedudukkannya yang sangat rendah dan hina dina. Orang FAKIR akan terus meminta2 pd Tuannya utk teruskan kehidupannya. Orang FAKIR, kena memohon utk makan, pakaian, tempat tinggal sehinggakan udara yang nak disedutnya pun perlu menagih. Sifat FAKIR ini, ialah tidak memiliki apa2. Sehinggakan dirinya jugak adalah milik Tuannya. FAKIR adalah sifat makhluk/manusia. Walaupun kita kaya, ada harta bermilion2, namun pada hakikatnya itu semua adalah hak Tuannya iaitu ALLAH SWT. Baru dapat sedikit nikmat sudah lupa pada Allah. Sudah tidak solat, puasa, mengerjakan haji, tidak bersyukur, menutup aurat, malah sombong dengan pemberian belas ikhsan Allah padaNya. Tidak kah dia sedar yang itu semua adalah kepunyaan Allah SWT?????..bila2 masa shj akan ditarik oleh empunya hartanya. Kebahagian, ketenangan diri kita jugak milik Allah, kita tidak punya apa2, Maka kembalilah pdNya, phonlah, rayulah, mintalah, berdoalah dengan penuh rasa kerendahan hati dan penuh kehinaan serta berSYUKURlah jika diberi.

Teringat ustazah pada satu HADIS QUDSI.." Hai manusia, kamu semua berada didalam kesesatan, kecuali manusia yang Aku berikan Taufiq dan Hidayah, maka phonlah hidayah dariKu, Hai manusia kamu semua lapar, kecuali yang aku berikan makan, maka pohonlah rezeki dariKu, Hai manusia, kamu semua telanjang, kecuali yang aku berikan pakaian, maka mohonlah pakaian dariKu"..Subahanallah, sehinggakan pakaian, makanan, hidayah juga diberi ALLAH pada kita, tetapi kita sering sombong denga pakaian kita, makanan kita dan ilmu kita, tidakkah kita sedar yang itu semua adalah belas ihsan dr Allah??..baru dapat pakai baju baru yang cantik serta harganya mahal kita sudah sombong dn riak, malunya kita pd Allah. pakai orang punya nk belagak macam hak kita sehingga kadang kala kita rasa sangat kedekut utk sedekahkah atau berkongsi dengan orang lain. 'Ya Allah, ampunkanlah dosa kami..kami malu pdMu ya Allah, banyak sungguh nikmatMu yang kami dustakan, kami lupa, kami lalai Ya Allah".

Sifat zati Allah SWT adalah KAYA. Walaupun sekiranya seluruh umat dr Nabi Adam sehingga umat Nabi Muhammad yang terakhir tidak sujud dan memuji Allah, Allah tdk terkesan dgn semua itu ini adalah kerana Allah KAYA, dan SEMPURNA. Apa yang kita lakukan dengan menyembahNya, berdoa pdNya, memujiNya , kesan itu pulang pd kita ..semakin banyak pujian, semakin banyak doa, semakin banyak permintaan. itu semua adalah utk kebahagian kita. kita akan dikasihi, ditambah nikmat dan diberikan pahala. Serta ketenangan hati kita digandakan. Manusia tidak akan merasa tenang selagi dia tidak kenal Allah SWT,,,Wallahualam. ( Ustazah Thaniah bt. Sulaiman)

Sebarkan Salam

Ustazah Ani - klik link url untuk ke facebook   
https://www.facebook.com/hainas.ani

Sebarkan Salam

by Ustazah Ani on Thursday, January 19, 2012 at 11:14am ·

Assalamaualaikum..Shbt2 yg dikasihi krn Allah..selamat pagi dn semuga ceria selalu hendaknya..serta dpelihara oleh Allah swt..sdkt tazkirah pendek berkenaan salam..Ucapan salam yg baik..semua org sdh maklum krn ustzh pun prnh bncgkan di ruangan ini sdkt masa lalu..

Assalamualaikum..Warahmatullahi wabarokatuh..blh jgk dipndekkan..Assalamualaikum.

namun menjwb salam biarlah kena pd Nahu bahasa arabnya..

Waalaikumussalam...bkn Waalaikum Salam..

Bagaimana plk nk mengirim salam kpd seseorang ???

Sebutkan lafaz [ Assalamualaikum]...kmdn org yg mendgr itu akan menjwbnya..maka trskan dgn berkata, salam ini jgk kutujukan kpd ibu awak, kwn awak, ayah awak dsbgainya..Jk mengirimkan salam kosong dgn berkata, [ send my regards to ....( somebody) atau sampaikan salam pd si anu atau si anu..maka itu hanya lah salam yg kosong..tidk berisi dn tdk wajib d sampaikan..RUGIKAN?????

So..mcm mana nk jwb salam yg disampaikan pd kita..bla ada seseorang kata ..si anu atau si anu sampaikan salam pd awak..maka kita terus jwb. ..

[ 'Alaika ( lelaki yg tlg smpaikan) atau 'Alaiki (perempuan ygb tlg smpaikan)..cth: si A sampaikan salam si B pd si C...si A adalah perempuan..kita doakan jgk pd si A sbb dia tlg smpaikan..:

['Alaiki wa'alaikumussalam]...atau [ 'Alaiki wa'alai hassalam] jika si B perempuan kita guna [ ha]...atau plg mudah...['Alaiki waalaikumussalam]...

jika yg si A itu adalah lelaki maka jwblah..

['Alaika wa'alaikumussalam]...

sesiapa yg memberi/menghulurkan salam terlebih dahulu maka dibina pdanya mahligai 10,000 d syurga..Salam ini menurut hadis sahih riwayat al-Bukhari dan Muslim diajar secara sempurna oleh para malaikat kepada Adam dengan lafaz Assalammualaikum warhmatulLah.Allah memberitahu Nabi Adam ini adalah salam kamu dan keseluruhan zuriatmu hingga ke hari Kiamat.Antara kelebihan salam yang paling utama ialah ia menimbulkan kemesraan yang menjadi asas kasih sayang.Sementara kasih sayang menjadi penyebab rahmat dan keimanan dan seterusnya mendapatsyurga Allah.( Riwayat Muslim no 203, al-Tirmizi no 2699 )

jadikan satu sunnah dlm hidup kita sbgai tanda sayangnya kita pd Allah dn Rasulullah..sebarkan salam ..wallahualam

CIRI CIRI AQAL-MENARIK DI DALAM

Ustazah Ani - klik link url untuk ke facebook   
https://www.facebook.com/hainas.ani

CIRI CIRI AQAL

by Ustazah Ani on Thursday, February 2, 2012 at 9:33am ·

setiap sesuatu mempunyai alat dan alat bg org mukmin ialah akal
Setiap sesuatu ada kenderaan dan kenderaan bg manusia ialah akal.
Setiap sesuatu ada tiang dan tiang bagi manusia adalah akal.
Setiap sesuatu mempunyai tujuan dan tujuan bg hamba Allah ialah akal.
Setiap kaum mempunyai penyeru dan penyeru bagi kaum yg beribadah ialah akal.
Setiap keluarga dlm sesebuah rumah mempunyai org yg membiayainya dan yg membiayai rumahtangga org ‘siddiqin’ (org yg membenarkan agama) ialah akal.
Setiap manusia mempunyai kesudahanyg disandarkan danyg diingatkan dan kesudahan yg menjadi sandaran dan ingatan org siddiqin ialah akal.
Setiap perjalanan mempunyai rumah kecil tempat persinggahan dan tempat persinggahan bg org mukmin ialah akal.

Bahawasanya lalai itu pedang syaitan, maka sngat seksa bagi barangsiapa jatuh atasnya. Maka takutlah kamu akan LALAI, kerana bahawasanya akibat lalai itu ada sembilan perkara:

1. Kasih akan kemuliaan.
2. Kasih akan harta.
3. Kasih akan kaya.
4. Kasih akan kerajaan.
5. Kasih akan pakaian.
6. Kasih akan Perempuan.
7. Kasih akan isi rumah.
8. Kasih akan kenyang.
9. Kasih akan tidur.

Hadis rasulullah saw:
" Orang yang paling hampir kepada ku pada hari qiamat ialah orang yg paling banyak LAPAR dan FIKIR"...

SUBHANALLAH, ALLAHU AKBAR...ASTAGHFIRULLAH

TERPEDAYA DENGAN HADIS-HADIS PALSU BERKENAAN BULAN REJAB

Ustazah Ani - klik link url untuk ke facebook   
https://www.facebook.com/hainas.ani
TERPEDAYA DENGAN HADIS-HADIS PALSU BERKENAAN BULAN REJAB

by Ustazah Ani on Tuesday, May 22, 2012 at 12:53am ·

Bulan Rejab termasuk empat bulan hurum (bulan mulia/diharamkan berperang padanya), dan berpuasa di dalam bulan-bulan hurum ini adalah maqbul (diterima) dan mustahab (dibolehkan). Tidak ada riwayat yang berasal daripada Rasulullah SAW yang menyebutkan bahawa beliau berpuasa sebulan penuh, selain dalam bulan Ramadhan.
Dalam bulan-bulan hurum itu Rasulullah SAW paling kerap/sering berpuasa di dalam bulan Sya’ban, tetapi tidak sebulan penuh. Itulah sunnah Nabi SAW. Dalam masa empat bulan itu beliau ada kalanya berpuasa dan ada kalanya tidak, sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Muslim dan Abu Daud:
“Beliau berpuasa hingga kami katakan (sangka) bahawa beliau tidak berbuka-buka. Dan beliau berbuka sehingga kami katakan (sangka) beliau tidak berpuasa-puasa.”

Kini, ada orang yang dalam bulan Rejab berpuasa sebulan penuh, seperti yang kita lihat dahulu di beberapa tempat. Al-Syeikh Dr. Yusoff al-Qardhawi pernah menyaksikan sendiri ada sejumlah orang yang berpuasa terus-menerus selama bulan-bulan Rejab, Sya’ban dan Ramadhan. Bahkan ditambah lagi dengan berpuasa enam hari pada permulaan bulan Syawal iaitu hari-hari yang mereka namai “Hari-hari Putih” (Ayyamul-Bidh). Setelah itu barulah mereka berhenti puasa. Mereka berhari raya pada tanggal 8 Syawwal, sebab pada tanggal 1 Syawal mereka tidak berpuasa.

Tegasnya ialah mereka berpuasa terus-menerus selama tiga bulan dan enam hari. Hanya satu hari saja (1 Syawal) mereka tidak berpuasa. Berpuasa secara demikian itu tidak berasal daripada Nabi SAW, tidak berasal daripada para sahabat Nabi dan tidak pula berasal daripada kaum salaf yang soleh.

Yang terbaik ialah berpuasa beberapa hari dan tidak berpuasa beberapa hari, tidak berturut-turut tanpa putus-putusnya. Sebagaiman telah diterangkan oleh sheikh (Al-Syeikh Dr. Yusoff al-Qardhawi) sebutkan pada bab terdahulu: Mengikut Jejak Salaf Adalah Kebaikan, dan Merekacpta Ibadah Adalah Keburukan. Oleh kerana itu sesiapa yang mengikuti jejak yang benar dan menginginkan pahala yang sempurna hendaklah dia mengikuti jejak Rasulullah SAW. Beliau tidak berpuasa sebulan penuh dalam bulan Rejab dan tidak pula dalam bulan Sya’ban.

Banyak hadis-hadis palsu wujud berkenaan kelebihan berpuasa pd bulan Rejab. Tidak ada satu hadis sahih yang mengatakan " barangsiapa berpuasa 3 hr dr bulan Rejab nescaya Allah menuliskan baginya puasa sebulan. Barangsiapa berpuasa 7hr dr bulan Rejab nescaya Allah menutupkan drnya 7 pintu neraka.Barangsiapa berpuasa 8hr dr bulan Rejab nescaya Allah membukakan 8 pintu syurga. Barangsiapa berpuasa pada Nisfu Rejab nescaya Allah menuliskan bgnya keredhaan Nya, dn barangsiapa yang dituliskan Allah akan keredhaanNya ia tidak akan mengazabkannya, barang siapa puasa Rejab sepanjang bulan Allah akan menghisabnya dgn hisab yg mudah"....Hadis ini adalah Hadis Mauduk...

Ringkasnya, perbanyakkan ibadah dr biasa, membaca al Quran, puasa Isnin khamis, berzikir, bersedekah, dan melakukan ibadah seperti biasa cuma pertingkatkan lagi utk persediaan memasuki Ramadhan tanpa berpegang pd bulan2 tertentu. HATI-HATI DENGAN HADIS2 PALSU...Wallahualam.

Thursday, 18 October 2012

Rahsia Rumah Tangga Dunia Akhirat

Ustazah Ani - klik link url untuk ke facebook   
https://www.facebook.com/hainas.ani

Suami Isteri perlu ada Ilmu....

Rumah tangga perlu dibina berasaskan kepada nilai-nilai murni yang cukup sempurna kerana rumahtangga yang sempurna dan bahagia akan mampu menjamin lahirnya suami, isteri, ibu bapa dan anak-anak yang berkualiti. Untuk itu seharusnya suami isteri membuat persediaan secukupnya berkenaan ilmu rumahtangga untuk diaplikasikan dalam kehidupan berkeluarga. Betapa tidak, rata-rata ibu bapa tidak begitu serius dalam mengendalikan urusan rumah tangga mereka. Cukuplah  sekadar  menyediakan  makan pakai serta menguruskan persekolahan anak-anak tanpa mementingkan unsur kasih sayang dan  merapatkan hubungan antara kesemua ahli keluarga. Kesannya berlakulah kes perceraian yang bukan sahaja melibatkan golongan muda bahkan yang sudah tua. Malah yang lebih menyedihkan, kerosakan rumah tangga ini menyebabkan pelbagai isu serius timbul seperti penderaan terhadap isteri, anak, sumbang mahram dan seumpamanya.Mengawal Sikap

Kebijaksanaan suami isteri dalam mengendalikan rumah tangga adalah aspek yang paling penting dalam menjaga kerukunan sebuah keluarga kerana di antara unsur yang boleh mengganggu hubungan kasih sayang ialah kegagalan pihak suami atau isteri dalam menjaga rahsia rumahtangga di mana banyak sekali rumah tangga yang kucar-kacir disebabkan suami atau isteri yang bersikap suka menjaja dan menyebarkan rahsia pasangannya kepada orang lain.


Hakikat Rahsia

Hakikat rahsia rumahtangga yang dimaksudkan sebenarnya adalah terbahagi kepada beberapa bentuk yang perlu diketahui kedudukannya seperti:

1. Rahsia khusus: 


Rahsia-rahsia khusus adalah hal peribadi yang diminta secara khusus oleh suami atau isteri kepada pasangannya supaya dirahsiakan. Iamam al-Ghazali ada mencatatkan di dalam kitabnya Mukasyafatu al-Qulub tentang beberapa tafsiran ulama mengenai perintah Allah kepada orang-orang mukmin supaya menjaga dan di mana antara amanah itu ialah “satu perkataan atau ayat” yang diamanahkan supaya dijaga dan dirahsiakan. Maka wajib menjaga amanah tersebut. Begitu juga sesuatu yang dibisikkan kepada pasangan dengan permintaan supaya ia menjadi rahsia antara mereka berdua, maka ia tergolong dalam amanah yang wajib dijaga.

2. Rahsia Yang Menyentuh Keselamatan: 

Mungkin ada orang yang memusuhi pasangan kita berniat jahat dan hendak mengkhianati dan menganiayainya. Musuh itu mungkin menyamar dengan meminta daripada kita segala maklumat, latar belakang dan sebagainya. Dalam keadaan ini kita sebagai pasangannya harus cerdik dan bijaksana. Tersalah memberi maklumat kepada musuh sesungguhnya akan mengundang bahaya kerana sejarah ada mencatatkan tentang kisah isteri Sam’un al-Ghazi yang mendedahkan rahsia kekuatan suaminya kepada pihak musuh hingga menyebabkan nyawa suaminya terancam. Oleh itu janganlah terlalu jujur atau memberi segala maklumat sehingga mendedahkan “rahsia” keselamatan pasangan. Seboleh mungkin cubalah mengesan helah orang yang berniat jahat terhadap pasangan melalui tutur kata atau perilaku mereka.

3. Rahsia Harta Benda: 


Harta benda dan kewangan pasangan juga adalah rahsia yang wajib dijaga dan dipertahankan oleh isteri. Dalam hal ini, isteri terutamanya yang berfungsi sebagai pengurus rumah tangga tentulah orang yang paling berperanan dalam menjaga rahsia rumah tangga yang dibina kerana Rasulullah SAW sendiri pernah bersabda yang bermaksud: “Sebaik-baik isteri adalah yang dapat menyenangkan hati suaminya apabila suami melihatnya dan apabila disuruh dia menurut perintahmu, dan ia dapat menjaga kehormatan dirinya dan harta bendamu ketika engkau tiada di rumah.” (at-Thabrani)

Dalam konteks ini, rumah tangga dan segala isinya adalah dikatakan “harta” dan benteng rahsia keluarga. Adalah menjadi tanggungjawb suami isteri menjaganya dengan sebaik-baiknya. Sehubungan itu, Islam melarang keras orang yang  mencuri-curi pandang ke dalam rumah orang lain tanpa mendapatkan keizinan daripada tuan rumah. Sabda Rasulullah s.a.w. : “Jika ada orang yang menjengok-jengok rumahmu tanpa izin, lalu engkau melontarkan batu kepadanya sehingga pecah matanya, tidaklah engkau berdosa.”(Bukhari dan Muslim)

4. Rahsia Bilik Tidur: 

Inilah rahsia yang paling utama dan benteng terakhir rahsia rumah tangga di mana rahsia yang berkaitan hubungan kelamin suami isteri ini hendaklah disembunyikan dan hanya menjadi rahsia antara pasangan kerana adalah haram dan berdosa hukumnya sekiranya salah seorang dari pasangan menghebahkan hubungan mereka kepada pengetahuan, pendengaran dan penglihatan orang lain meskipun anak-anak sendiri. Itulah sebabnya mengapa Islam mensyariatkan agar dipisahkan tempat tidur anak-anak sejak mereka berusia tujuh tahun serta mengajarkan kepada mereka supaya memberi salam dan meminta izin terlebih dahulu sebelum masuk ke bilik ibu bapa mereka terutamanya pada tiga masa seperti yang disebut di dalam al-Quran iaitu sebelum Subuh, sekitar waktu Zuhur dan selepas Isyak kerana pada waktu waktu ini  kemungkinan suami isteri sedang bersama atau pun mereka sedang berehat, bersantai atau tidur.

5. Rahsia Berhubung Soal Maruah: 

Maruah melibatkan aurat, aib dan kelemahan seseorang. Firman Allah S.W.T. yang maksudnya: “Adapun wanita wanita  yang solehah itu ialah wanita-wanita yang patuh (taat) dan memelihara kehormatan dirinya semasa ketiadaan suaminya sebagaimana Allah telah memelihara mereka.” (An-Nisa: 34) 

Dalam hal ini banyak perkara boleh berlaku sekiranya pasangan gagal menjaga maruah dirinya seperti:
i. Isteri atau suami berlaku curang terhadap pasangannya.
ii. Pasangan mencari hiburan di luar rumah.
iii. Pasangan menduakan suami atau isteri.
iv. Pasangan menceritakan rahsia rumah tangganya kepada orang lain.

6. Rahsia Berhubung Nafkah: 


Dalam hal ini suami adalah wajib hukumnya untuk memberi nafkah atau perbelanjaan untuk isteri dan anak-anaknya. Pemberian ini adalah mengikut kemampuan, tidak sampai dilabelkan sebagai suami yang bakhil dan kedekut atau pun suami yang terlalu boros dan bermewah-mewah. Pokok pangkalnya seseorang itu wajib memberikan nafkah menurut kemampuannya. Oleh itu permasalahan sara hidup hendaklah dibincangkan sebaiknya dengan pasangan agar tidak menganiayai diri sendiri, isteri mahu pun anak-anak. Malah elakkan daripada menjadi topik perbualan atau pun umpatan orang lain lantaran kegagalan kita menyimpan rahsia tersebut. 


Jika Sudah Terpaksa

Sikap saling memahami dan berlapang dada (sabar) adalah yang paling utama mesti ada di dalam jiwa setiap individu yang menjadi suami atau isteri. Tidak seharusnya mana-mana pihak, suami atau isteri bertindak meluahkan perasaan dan  menceritakan rahsia pasangan kepada orang luar sebelum cuba menyelesaikan masalah itu dengan jalan perbincangan melainkan tidak ditemui jalan penyelesaian lain sehingga rahsia rumah tangga terpaksa diluahkan kepada pihak ketiga.

Contohnya sebagaimana peristiwa yang telah berlaku di zaman Rasulullah SAW di mana seorang wania mengadu kepada baginda bahawa dia telah dipukul oleh suaminya. Pada awalnya, Rasulullah memutuskan bahawa suaminya boleh dikenakan qisas (pukul dibalas pukul), tetapi pada ketika itu juga telah turun wahyu yang membolehkan suami memukul isterinya dalam keadaan tertentu iaitu dengan tujuan mendidik (bukan memukul untuk menyakitkan atau memukul kerana geram). Secara tidak langsung, wanita tadi telah membocorkan rahsia rumah tangganya dengan menceritakan keburukan suaminya kepada pihak ketiga iaitu Rasulullah s.a.w.

Maka dalam kes seumpama ini, tidak menjadi kesalahan bagi isteri (atau suami) untuk membuka rahsia rumah tangganya kerana ia dibuat demi kepentingan atau kebaikan rumah tangga itu sendiri. Iaitu apabila timbul masalah dalam hubungan suami isteri yang tidak dapat diselesaikan melalui perbincangan bersama, dan pihak suami atau isteri merasakan bahawa dia sudah tidak mampu menghadapinya, maka satu jalan penyelesaian perlu diambil dengan melibatkan ‘orang luar’, dengan kata lain, rahsia rumah tangga terpaksa dibuka ke pengetahuan seseorang. Maka beberapa perkara harus diambil kira iaitu:

i) Merujuk Kepada Orang Yang Sesuai

Andainya sudah bulat tekad untuk membawa soal dalaman rumah tangga kepada orang lain, maka haruslah dirujuk kepada orang yang tepat kerana bukan sebarangan orang boleh menjadi tempat mengadu masalah apalagi jikalau ia melibatkan perkara sulit. Maka pastikanlah bahawa orang yang diadu itu adalah orang yang amanah, boleh dipercayai, memiliki sifat adil mudah dipengaruhi emosi, tenang dan berwatak pendamai. Jika tidak, dia mungkin menjadi penghasut dan pengusut masalah. Tidak kira sama ada ia merupakan teman rapat atau pun seorang kaunselor yang berpengalaman, yang penting di boleh membantu dalam memberi pandangan dan nasihat, atau menjadi orang tengah dalam membetulkan hubungan dua hala antara suami isteri yang tergendala. 

ii) Membuka Rahsia yang sesuai

Kita harus ingat bahawa orang yang diadu itu tetap merupakan ‘orang luar’ dalam konteks sesebuah rumah tangga. Oleh itu apa jua rahsia yang mahu diceritakan kepadanya harus dibataskan kepada hal-hal yang berkaitan dengan masalah yang dihadapi sahaja. Tidak lebih daripada itu. Jangankan disebabkan pengaruh emosi, kita membuka segala rahsia pasangan.

iii) Merujuk kepada Hakam 

“Hakam” adalah wakil daripada kedua-dua pihak suami dan isteri di mana pihak lelaki diwakili seorang hakam, begitu juga dengan pihak wanita. Adakalanya mahkamah sendiri yang akan melantik hakam tersebut di mana kedua-dua hakam ini berfungsi sebagai pendamai untuk membantu menyelesaikan kes yang dihadapi.  Hal ini disebutkan melalui firman Allah SWT yang maksudnya:
“Dan jika kamu khuatirkan ada persengketaan antara kedua-duanya (suami isteri), maka kirimlah seorang hakam dari keluarga lelaki dan seorang  hakam dari keluarga perempuan.” (An-Nisa’: 35)
Kedua-dua hakam ini akan melakukan ‘soal selidik’ ke atas suami atau isteri dalam sesi berasingan, untuk mengetahui punca dan kedudukan masalah. Di sinilah pentingnya peranan hakam yang dipilih itu yang mesti memiliki sifat sebagai orang yang boleh dipercayai, bijaksana dan adil, boleh menyimpan rahsia, bijak bertindak dan tidak menyebelahi mana-mana pihak. Dalam hal ini, suami mahupun isteri harus memberi kepercayaan kepada hakam di mana sedikit sebanyak rahsia rumah tangga mereka terpaksa diluahkan. Kemudian kedua-dua hakam ini akan bertemu untuk mencari penyelesaian. Andainya didapati tidak ada lagi titik temu antara kedua-dua suami isteri, kedua-dua hakam harus sepakat untuk membuat keputusan memisahkan mereka dengan cara baik di mana ia perlu dirujuk kepada  mahkamah.

iv) Merujuk kepada mahkamah

Ini merupakan peringkat terakhir di mana jalan penyelesaian melalui perbincangan dan melalui kaunselor atau orang tengah “hakam” tidak lagi membuka sebarang harapan untuk perdamaian. Di sini mahkamah boleh membuat keputusan ke atas masa depan rumah tangga tersebut di mana rahsia rumah tangga terbabit terpaksa disingkap di hadapan hakim atau mahkamah.

Mengambil Iktibar:

Teladanilah kisah-kisah yang pernah berlaku di zaman Rasulullah s.a.w. seperti kebijaksanaan saiditina Khadijah r.a. dalam menjaga rahsia kerasulan Rasulullah iaitu selepas menerima wahyu pertama di Gua Hira’ di mana beliau telah bertindak bijak dengan menceritakan peristiwa itu hanya kepada orang tertentu untuk mendapatkan pandangan dan tidak merujuk kepada sebarangan orang tetapi memilih orang yang telah dikenal pasti layak menjadi tempat rujuk dan boleh menyimpan rahsia. Orang itu adalah sepupunya sendiri, Waraqah bin Naufal, seorang alim yang masih berpegang pada ajaran tauhid. Rahsia ini disimpan kemas sehinggalah Rasulullah s.a.w. sendiri menerima perintah untuk pergi ke tengah masyarakat menyampaikan amanah wahyu yang diterimanya.

Kesimpulannya, biar apa pun masalah yang dihadapi termasuklah hal rumah tangga, selaku seorang Islam hendaklah kita sentiasa mengingati Allah dan memohon bantuan daripadanya. Kerjakanlah solat istikharah dan solat hajat sebelum membuat apa jua keputusan agar diberi hidayah dan kekuatan. Di samping itu ambillah iktibar daripada hitam putih kehidupan masyarakat sekeliling kita. Bak kata pepatah “Yang baik, jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan.”

Jauhkan Diri Dari Maksiat Dan Dekatkan Ilmu Agama


Ustazah Ani - klik link url untuk ke facebook   
https://www.facebook.com/hainas.ani
" Kalau majlis Allah (majlis ilmu agama) pun tdk pernh nk jenguk ,,,jgnlah mengharap syurga Allah"...majlis ilmu adalah diibaratkan taman2 syurga Allah didunia..nk msuk syurga kena melintas taman2nya terlbh dahulu~~~ usahakan diri sering ke majlis Allah dimana2 shj, skrgn ni dh tumbuh bak cendawan..jgn malu jk tdk ada teman,,dtg krn Allah bkn kerana nk berteman..ambil ilmu2 Allah di situ..Insya Allah di sana akan kita perolehi RAHMAT, BERKAT dan REDHA dr Allah SWT...

Latar Belakang Ustazah Thaniah Sulaiman