Text bergerak

Untuk Pelawat Baru, Sila ke Facebook Ustazah Ani untuk membincang sekiranya tiada maklumbalas di ruangan Blog ini Terima Kasih.

Saturday, 27 October 2012

Sunat Haiah Dalam Solatby Ustazah Ani

Ustazah Ani - klik link url untuk ke facebook   
https://www.facebook.com/hainas.ani

Agama adalah nasihat

Assalamualaikum Sahabat saya yg sgt2 sy kasihi, semoga kalian sentiasa berada didalam rahmat dan keberkatan dari Allah s.w.t. Pada ketika ini suka untuk saya memperkatakan tentang sunat-sunat di dalam solat. Perkara ini akan menyebabkan kita tahu kedudukkannya serta tahu apa yg perlu kita lakukan sekiranya kita terlupa untuk melakukannya. Dua sunat yg dimaksudkan ialah sunat2 Ab'ad dan sunat2 Haiah. Adakah solat kita akan rosak, cacat atau tidak sempurna bila kita meninggalkan sunat2 ini?..Apakah tindakkan kita jika kita terlupa?..

Sunat Hai'ah

Sunat Hai'ah merupakan perkara sunat ketika solat yang terdiri daripada 15 perkara:
 1. Mengangkat tangan ketika Takbiratul-Ihram, ketika rukuk, ketika iktidal dan ketika bangun pada rakaat kedua. (nota: bangun dari rakaat pertama dan ketiga tidak diperlukan mengangkat tangan)
 2. Meletakkan perut tangan kanan di atas tangan kiri dan memegangnya dan meletakkannya di bawah dada atau di atas pusat.
 3. Membaca doa tawujud/iftitah. Doa iftitah ialah:
  1.  :"Allah Maha Besar sebesar-besarnya. Dan puji-pujian bagi Allah sebanyak-banyaknya. Dan Maha Suci Allah siang dan malam. Kuhadapkan mukaku, kepada yang menjadikan langit dan bumi, aku cenderung lagi berserah kepada Allah, dan bukanlah aku dari golongan orang-orang yang menyekutukan Allah. Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku, dan matiku kuserahkan hanya kepada Allah seru sekalian alam. Sekali-kali tidaklah aku menyekutukan-Nya. Dan dengan demikian aku ditugaskan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam."
  2.  : (Wajjahtu Wajhiya Lilladhī Faţara As-Samawāti Wa Al-’Arđa Ĥanīfāan Wa Mā ‘Anā Min Al-Mushrikīna, ‘Inna Şalātī Wa Nusukī Wa Maĥyāya Wa Mamātī Lillāhi Rabbi Al-`Ālamīna, Lā Sharīka Lahu, Wa Bidhalika ‘Umirtu Wa ‘Anā Min Al-Muslimīna)
 4. Membaca A'uzubillah
 5. Membaca Al-fatihah dan surah dengan suara yang kuat pada tempat-tempat dan masa-masa yang ditentukan
 6. Membaca amin selepas fatihah
 7. Membaca surah al-Quran
 8. Membaca tasbih ketika rukuk
 9. Membaca tasbih ketika sujud
 10. Membaca tasbih ketika bangkit dari rukuk
 11. Meletakkan kedua tangan di atas peha dengan melepaskan jari kesemuanya
 12. Duduk iftirasy pada semua duduk iaitu duduk di atas buku lali kaki kiri
 13. Duduk Tawarruk iaitu duduk tahiyat akhir
 14. Salam yang kedua
Mereka yang tertinggal sunat Hai'ah tidak diperlukan sujud sahwi tidak seperti mereka yang tertingalkan sunat Ab'adh.

No comments:

Post a Comment