Text bergerak

Untuk Pelawat Baru, Sila ke Facebook Ustazah Ani untuk membincang sekiranya tiada maklumbalas di ruangan Blog ini Terima Kasih.

Tuesday, 23 October 2012

PENANGGUHAN HUTANG by Ustazah Ani

Ustazah Ani - klik link url untuk ke facebook   
https://www.facebook.com/hainas.ani

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Baginda s.a.w. bersabda: 


"Sesiapa yang menangguhkan hutang orang yang belum dapat membayarnya atau membebaskannya, pada hari kiamat kelak Allah s.w.t. akan menaunginya di bawah naungan Arasy, di mana pada hari tersebut tidak ada naungan kecuali naunganNya."  
(Hadis riwayat Imam Tirmizi). 

Kesimpulan Hadis: 

1- Galakan supaya bertolak ansur dengan orang yang berhutang sama ada secara menangguhkan tempoh pembayaran hutang ataupun secara membebaskannya dari kesemua hutang atau sebahagiannya sahaja. 
2- Kelebihan orang yang bertolak ansur dengan orang yang berhutang di mana dia akan mendapat ganjaran yang sangat besar dan mendapat balasan yang baik di akhirat kelak. 
3- Kelebihan mempermudahkan kepentingan orang lain dan menghulurkan bantuan kepada mereka serta harus berurusan dengan cara hutang.

## Ada masanya org berhutang dengan kita tetapi tdk mampu bayar, maka ketika inilah kita yang berkemapuan menahan diri dari meminta-minta darinya. Ganjaran Allah amat besar pd org yang membuka ruang kpd org yang berhutang drnya sdgkan haknya untuk menuntut hutang berbalik pdnya.

Wallahualam

No comments:

Post a Comment