Text bergerak

Untuk Pelawat Baru, Sila ke Facebook Ustazah Ani untuk membincang sekiranya tiada maklumbalas di ruangan Blog ini Terima Kasih.

Monday, 19 November 2012

SOLAT TAHAJJUD


BY USTAZAH ANI
1. Amalan solat sunat yang paling utama di sisi Islam adalah solat Tahajjud. Ini sebagaimana sabda  Nabi s.a.w.
أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ شَهْرُ اللَّهِ الْمُحَرَّمُ. وَأَفْضَلُ الصَّلاَةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ صَلاَةُ اللَّيْلِ.
Maksudnya:
Puasa yang paling utama setelah puasa Ramadan adalah puasa (sunat) pada bulan Allah iaitu bulan Muharram. Sedangkan solat yang paling utama setelah solat wajib adalah solat malam (Tahajjud). - Hadis riwayat Imam Muslim
2. Imam al-Thabari berkata: “Tahajjud adalah berjaga setelah tidur terlebih dahulu.”… Ibnu Faris berkata: “Al-Mutahajjid bermaksud orang yang solat di malam hari.” Sedangkan al-Kurra’ menyatakan: “Tahajjud adalah solat malam secara khusus.”
3. Dalil Solat Tahajjud ialah dari al Quran yang bermaksud
Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah "solat Tahajjud" padanya, sebagai solat tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji. - al-Israa’ (17) : 79
4. Dalil daripada Hadis Nabi Muhammad sa.w. ialah
Maksudnya:
Rabb kita Tabaraka wa Ta’ala turun pada setiap malam ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam yang akhir. Allah berfirman: Siapa yang berdoa kepada-Ku, nescaya Aku akan mengabulkannya; siapa yang meminta kepada-Ku, nescaya Aku akan memberinya; siapa yang memohon ampun kepada-Ku, nescaya Aku akan mengampunnya. - Hadis riwayat Imam al-Bukhari
5. Berapakah bilangan rakaat solat tahajjud?
Dalil Hadis:
Maksudnya:
Sesungguhnya seorang lelaki berkata: Wahai Rasulullah, bagaimanakah solat malam? Baginda bersabda: Dua-dua (rakaat), apabila engkau khuatir (masuk waktu subuh), maka laksanakan solat witir satu rakaat. - Hadis riwayat Imam al-Bukhari
Ini bermakna, kalau kita tidak sempat hendak buat solat Tahajjud dua rakaat kerana kesuntukkan masa (akibat terjaga lambat) boleh lah diteruskan dengan solat Witir satu rakaat. Namun rakaat yang terbaik ialah tidak melebihi 11 atau 13 rakaat seperti yg biasa dilakukan oleh Baginda.

6. Waktu yang paling afdal ialah selepas Isyak iaitu selepas kita tidur sebentar. Dan adalah afdal melambat-lambatkan solat Tahajjud.
7.Kelebihan Melakukan Solat Tahajjud
1.   Di tempatkan di akhirat nanti di tempat yang terpuji.
2.   Mendapat keredhaan daripada AllahSubhanahu wa Ta‘ ala.
 3. Dapat mendekatkan diri kepada AllahTa‘ala.
 4. Dikabulkan doa dan permohonan serta diampunkan dosanya.
 5. Terhindar daripada segala penyakit tubuh badan dan mncegah daripada    melakukan dosa dan       kejahatan.
 6.  Dijanjikan masuk syurga dengan selamat sejahtera.
 7.  Mendapat syafa‘at baginya dan ahli keluarganya.
 8.  Dijadikan orang yang bijaksana dengan dikurniakan pengetahuan  yang tinggi.
  9. Dibangkitkan daripada kubur dengan wajahnya yang putih bercahaya.
 10.  Diringankan hisabnya.
  11. Dipermudahkan baginya meniti shirat (jambatan) seperti kilat.
  12. Diberi buku amalan dengan tangan kanan di akhirat kelak
8. Cara melaksanakan Solat Tahajjud
Niat: Sahaja Aku solat sunat Tahajjud 2 rakaat kerana Allah Taala
Bacaan ketika solat sunat tahajjud itu:
Pada rakaat pertama baca surah Fatihah dan Surah Alkafirun atau surah2 lain yg anda tahu kerana iainya tidak ditetapkan.
Dan pada rakaat kedua selepas Surah Fatihah bacalah surah Al-Ikhlas
selepas selesai solat bacalah doa yg khusus jika kita tidak tahu kita bacalah apa2 sahaja doa yang kita tahu atau mintalah apa sahaja hajat atau permintaan dalam bahasa kita sendiri.
9. Boleh dilakukan dalam keadaan duduk walaupun mampu berdiri, namun pahalanya adalah separuh darpada berdiri..

Firman Allah dalam Al-Quran yang bermaksud : “Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa ada di dalam syurga dan dekat dengan air yang mengalir. Sambil mengambil apa yang diberi oleh Tuhan mereka. Sesungguhnya mereka sebelum ini di dunia adalah orang-orang yang berbuat baik. Mereka sedikit sekali tidur di waktu malam. Dan di akhir-akhir malam mereka memohon ampun kepada Allah.” ( Surah az-Zariat ayat 15-18)
MARILAH KITA MENGADU KEPADA ALLAH TAALA DI KALA SEMUA ORANG TIDUR DI BUAI MIMPI. INI TENTUNYA TIDAK RAMAI YANG BERTEMU DENGAN ALLAH DI KALA ITU. MENGAPA PERLU MENGADU PADA MANUSIA. ALLAH TAALA LAH YANG LAYAK ATAS SEGALA PENGADUAN. 

No comments:

Post a Comment