Text bergerak

Untuk Pelawat Baru, Sila ke Facebook Ustazah Ani untuk membincang sekiranya tiada maklumbalas di ruangan Blog ini Terima Kasih.

Tuesday, 3 December 2013

BENGKEL PEMANTAPAN SOLAT MASJID AL JAMI' AS SOGHIR, SG DUA, PULAU PINANG

USTAZAH ANI~~

Assalamualaikum sahabat-sahabat blog yang dikasihi, ustazah doakan semuga semuanya berada didalam keadaan sihat dan sentiasa di bawah perlindungan Allah Taala. Alhamdulillah syukur yang tidak terkira dirafa'kan kepada Yang Maha Pengasih dan Penyayang yang telah menganugerahkan berbagai-bagai nikmat kepada kita walaupun kita sendiri kadang kala alpa dan lalai atas menurut perintahNya. Hanya taubat sahaja yang dapat menjadikan kita bersih dan lebih mendekatiNya.
para peserta sebelum bengkel bermula
gambar 2 
gambar 3
ustazah sedang memulakan sessi bengkel (zikir)
berhenti rehat minum pagi
Manusia itu tidak dinilai baiknya, mulianya atas sebab tidak pernah melakukan dosa namun mereka yang terbaik itu ialah manusia yang apabila melakukan kesalahan lantas cepat2 bertaubat. Taubat itu hukumnya adalah WAJIB. Setiap manusia itu tidak akan pernah lari dari melakukan kesalahan dan ubatnya ialah TAUBAT. Taubat wajib atas beberapa sebab iaitu:

1. Dosa menyebabkan kita hilang kemanisan ibadah
2. Dosa menyebabkan kita malas dan berat beribadah
3. Dosa menyebabkan amalan tidak diterima Allah Taala.

Praktikal solat
Rencana yang ustazah tulis hari ini adalah untuk membuat sedikit ringkasan berkenaan dengan BENGKEL PEMANTAPAN SOLAT yang telah pun diadakan di Sg Dua, Pulau Pinang pada 26/11/2013 baru-baru ini. Penyertaan para peserta sangat memberansangkan sehinggakan pada hari terakhir iaitu hari bengkel diadakan pun masih ada lagi penyertaan para peserta. Namun terpaksa ditolak memandangkan kapasiti yang terlalu ramai iaitu lebih kurang 230 orang tidak akan mampu menampung keluasan masjid. Bengkel bermula sejak jam 8 pagi (pendaftaran). 8.30 pagi (sarapan pagi) dan 9.00-1.00 tgh hari (ceramah berkaitan solat), 1.00-2.15 (solat dan makan tengah hari) . 2.15-3.30 (praktikal solat)

praktikal solat (qiam)
Ustazah ada membuat beberapa helai kertas penilaian untuk melihat tahap kepuasan perjalanan bengkel pada hari tersebut. Hasil dari penilaian tersebut dapat ustazah simpulkan yang 95%  sangat berpuas hati dan selebihnya berpendapat tempat tidak sesuai dan peserta yang ramai menyebabkan mereka tidak dapat melihat dengan jelas praktikal solat. Ditambah lagi sound system yang tidak begitu kuat. Bagi peserta-peserta yang duduk di belakang memang sukar melihat gerak geri praktikal yang ditunjukkan oleh rakan-rakan mereka. Untuk itu, ustazah akan cuba mencari tempat yang sesuai dan selesa bagi mengadakan bengkel-bengkel akan datang. Jutaan terima kasih ustazah ucapkan kepada mereka yang datang untuk kali ke 2 dan ke 3 bagi sama2 memeriahkan bengkel dan mencari ilmu sebanyak yang boleh. Siri-siri ke 2 dan ke 3 akan diadakan lagi tetapi kita cari tempat lain pulak ya.

Juga jutaan terima kasih kepada beberapa orang ahli jemaah yang 'sponsor' bengkel solat tersebut. Ada beberapa ribu ringgit yang diberikan kepada biro wanita masjid bagi meringankan yuran bengkel. Ini lah hebatnya sehingga para peserta hanya membayar rm10 hanya untuk bayaran makanan shj. Sungguh pemurah dan inilah saham akhirat yang semua orang inginkan.

Bengkel Pemantapan Solat seterusnya akan diadakan di Bustani hotel, Jitra, Kedah pada 18/1/2014 ini. Kali ini ustazah buat di hotel sebab ada rungutan tidak larat nak duduk lama (5-6 jam) dibawah, jemaah uzur (haid) tidak boleh masuk masjid, Sound system yang tidak kuat, Skrin kecil dan lain-lain. Tetapi kalau di hotel tentulah kosnya lebih mahal. Pada ustazah kalau nak menuntut ilmu kenapa nak berkira kan?.bayar mahal, selesa dan puas hati. Bayar murah banyak pulak komplennye kan..Begitulah lumrah manusia. Setiap sen dan penat lelah kita bayar dan luahkan  untuk menuntut ilmu, pastinya mendapat ganjaran yang berganda-ganda di akhirat kelak. aamiin...


No comments:

Post a Comment